HOE ACUPUNCTUUR WERKT

Acupunctuur is waarschijnlijk wel het bekendste onderdeel van de Chinese geneeswijze. De acupuncturist maakt gebruik van zeer dunne naaldjes die in de acupunctuurpunten worden geprikt. De acupunctuurpunten liggen verspreid over de meridianen.

Meridianen zijn energiestromen die voor het grootste deel door en onder de huid lopen. Het zijn energetische banen die de acupunctuurpunten en organen met elkaar verbinden. Het is een complex netwerk, waarin de energie elk deel van het lichaam kan bereiken. Tevens vormen meridianen en acupunctuurpunten een belangrijke communicatie mogelijkheid tussen de verschillende delen van het lichaam.

Acupunctuur meridianen

Door het aanprikken van specifieke punten kunnen blokkades opgeheven en de balans hersteld worden. In het lichaam bevinden zich 12 hoofdmeridianen en 8 extrameridianen. De 12 hoofd meridianen zijn allen gekoppeld aan de organen. Zo hebben we een nier meridiaan, een lever meridiaan etc. Van belang is dat de energie in een rustige stroom door het lichaam loopt. Omdat een meridiaan een uitgebreid verloop over het lichaam kan hebben kan het voorkomen dat u voor hoofdpijn in uw voet geprikt wordt.

Alle acupunctuurpunten hebben een eigen specifieke werking en door het aanprikken van de punten wordt de werking geactiveerd. Is dit nu pijnlijk? Nee, in principe niet. Wat u wel kunt voelen is een lichte stroom bij het inzetten van de naald. Gedurende de behandeling waarbij u rustig op een behandelbank ligt of zit voelt u niets meer. De behandelingsduur is afhankelijk van de klacht en varieert van 20 tot 45 minuten.

Acupunctuur is een goede aanvulling op de westerse geneeskunde en wordt als volwaardige geneeswijze door de Wereld Gezondheid Organisatie (W.G.O.) erkend. Diverse verzekeringsmaatschappijen hebben acupunctuur opgenomen in de aanvullende polisvoorwaarden.

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur
Koepel Alternatieve Behandelwijzen